Wat Is Een Dermaroller? | Voordelen, Bijwerkingen & Reviews (2024)

juli 7, 2020februari 17, 2021Masha

Wat Is Een Dermaroller? | Voordelen, Bijwerkingen & Reviews (1)

Voor sommige mensen ziet een dermaroller eruit als een mini martelwerktuig. Vooral voor mensen die bang zijn voor naalden kan het apparaatje heel intimiderend overkomen. Het is echter lang niet zo pijnlijk als het eruit ziet en het kan wonderen doen voor je huid! In dit artikel vertellen we je meer over de dermaroller.

In dit artikel:

  1. Wat is een dermaroller
  2. Wat zijn de voordelen
  3. Hoe vaak mag je een dermaroller gebruiken?
  4. Welke maat heb je nodig?
  5. Is een dermaroller veilig?
  6. Hoe gebruik je een dermaroller?
  7. Hoe reinig je een dermaroller?
  8. Verschil dermarolling en microneedling
  9. Waar koop je het?
  10. Werkt het echt? Reviews en ervaringen

Wat is een dermaroller?

Misschien heb je op social media weleens een foto voorbij zien komen van een influencer of een beroemdheid met een gezicht vol kleine, bloedende puntjes. Dit was het resultaat van microneedling. Omdat microneedling zo pijnlijk en een vrij extreme behandeling was, werd er gezocht naar een andere oplossing. Zo is dermarolling ontstaan.

Een dermaroller is een klein instrument dat lijkt op een scheermesje, maar dan met een kleine roller aan het eind. Deze roller is voorzien van heel veel kleine naaldjes. Je hebt de rollers in verschillende afmetingen. De kortere variant wordt gebruikt tegen huidveroudering en rimpels.

De grotere variant is geschikt voor het stimuleren van wondgenezing. Deze methode is geschikt bij het genezen van striae, littekens en brandwonden.

Doordat er minuscule gaatjes in de huid geprikt worden, gaat ons herstellingsmechanisme aan de slag door collageen aan te maken. (bron) Dus een dermaroller zou de aanmaak van collageen stimuleren. Daarnaast creëert de roller banen in de huid, waardoor producten als serums dieper en beter in de huid kunnen doordringen.

Wat zijn de voordelen van een dermaroller?

Een dermaroller heeft vele voordelen, deze zijn afhankelijk van de grootte van de naald. Daarom verdelen we ze hieronder in twee delen.

Voordelen kleine variant (tot 0,5 mm):

  • Rimpels verminderen
  • Poriën verkleinen
  • Huid verstevigen
  • Teint v/d huid verbeteren
  • Mini littekens verminderen

Voordelen grote variant (±1 mm):

  • Cellulitis verminderen
  • Littekens verminderen op lichaam
  • Littekens in gezicht verminderen
  • Brandwonden verminderen
  • Striae verminderen
  • Hyperpigmentatie verminderen

Mijn aanrader, deze roller van Dermarolling® (via Bol.com). Stevig titanium materiaal en beschikbaar in 0,3 mm, 0,5 mm, 1 mm en 1,5 mm. Of deze complete set van Seidon.

Hoe vaak mag je een dermaroller gebruiken?

Begin altijd rustig, met bijvoorbeeld één keer per week. Je huid moet even aan het (helings)proces wennen.

Daarna is het afhankelijk van de grootte van de naald. Kleine naalden kun je vaker gebruiken dan de grote naalden. Omdat de kleine naalden niet zo diep in de huid prikken heelt de huid sneller.

De meningen van experts zijn verdeeld over hoe vaak je een roller mag gebruiken. Zo zegt de één dat je de kleine naaldjes dagelijks kunt gebruiken, terwijl de ander om de dag tot eens per week adviseert. Hieronder een richtlijn:

[table id=5 /]

Gebruik vooral ook je eigen gevoel en verstand. Elke huid reageert anders en heeft een andere tijdspanne nodig om te helen.

Maak je dermaroller goed schoon na elk gebruik (vooral de grote variant, die in contact komt met je bloed) en wissel deze nooit uit met iemand anders! Het wordt aangeraden om bij veelvuldig gebruik de roller na een jaar te vervangen.

Welke maat dermaroller heb je nodig?

De grotere naalden dringen tot diep in de huid in en je huid heeft lang nodig om te helen. Kijk dus even goed of je echt zo’n grote naald nodig hebt voor jouw ‘probleempje’:

[table id=6 /]

(bron: Healthline)

Is een dermaroller veilig?

Ja, een dermaroller is veilig mits je deze op de juiste manier gebruikt. Een dermaroller is ook vrijwel pijnloos, al zijn de langere naalden wel iets pijnlijker.

Gebruik de roller niet vaker dan aangeraden wordt en desinfecteer je roller na elk gebruik goed. Gebruik ook nooit de dermaroller van iemand anders. Doordat de roller in contact komt met je bloed vormt het een risico als deze aan iemand anders wordt uitgeleend.

Ook wordt het afgeraden de roller te gebruiken bij de volgende punten:

  • Actieve acne
  • Eczeem
  • Huidschimmel
  • Huiduitslag
  • Wratten

Waarom? Omdat de roller de bacteriën kan verspreiden waardoor je juist meer last krijgt van het probleem. De roller werkt in bovenstaande gevallen dus averechts. Daarnaast kan er zelfs een infectie ontstaan.

Hoe gebruik je een dermaroller?

Als je een dermaroller wilt gebruiken om rimpels en huidveroudering tegen te gaan gebruik je niet alleen de roller, maar daarnaast ook een serum.

Pas op met agressievere ingrediënten als retinol, deze kunnen in combinatie met dermarolling een nog heftigere reactie geven.

Wat heb je nodig?

  • Een gezichtsreiniger
  • Een kraan
  • Eventueel een serum
  • Dermaroller
  • Antiseptisch middel of 80% alcohol
  • Papieren doekje

Instructies

Stap 1 – Maak je huid vooraf schoon, bij voorkeur met een antiseptische cleanser.

Stap 2 – Rol eerst horizontaal over je voorhoofd en wangen. Start vanuit het midden van je gezicht naar buiten. Rol over je kin een paar keer heen en weer.

Stap 3 – Ga maximaal drie keer verticaal heen en weer over je voorhoofd.

Stap 4 – Maak daarna diagonale banen over je hele gezicht.

Stap 5 – Je neus rol je van boven naar beneden.

Stap 6 – Was je gezicht met water.

Stap 7 – Breng een serum aan op je gezicht. Dit kan met je vingers, of met een jade roller. Laat het 10-15 minuten intrekken voordat je eventueel een crème aanbrengt.

Stap 8 – Desinfecteer je dermaroller goed. Doe hetzelfde met je jade roller als je deze gebruikt hebt.

Wat Is Een Dermaroller? | Voordelen, Bijwerkingen & Reviews (2)

Hoe reinig je een dermaroller?

Om je dermaroller op de juiste manier te reinigen heb je stromend water nodig, een antiseptisch middel of 80% alcohol en een papieren doekje.

Reinig je roller na gebruik eerst onder een kraan met stromend water. Vervolgens dompel je hem in de alcohol of het antiseptisch middel. Daarna dep je de roller droog met een papieren doekje.

Wat is het verschil tussen dermarolling en microneedling?

Bij zowel een dermaroller als microneedling wordt gebruik gemaakt van mini naaldjes die de huid penetreren.

Bij een dermaroller is dit een handvat met een roller waaraan de naaldjes bevestigd zijn. Bij microneedling is dit een geautomatiseerde pen die in de huid wordt geduwd.

Een dermaroller kun je thuis gebruiken, microneedling moet bij en door een getrainde specialist gedaan worden. Doordat je eenvoudig thuis aan de slag kunt met een dermaroller, zit er ook een risico aan verbonden. Bij verkeerd gebruik kunnen er namelijk infecties ontstaan.

Microneedling is preciezer. Deze methode werkt goed rondom de ogen, neus en lippen. Plekken waar je met de dermaroller minder goed bij kunt. (en zeer voorzichtig moet zijn)

Microneedling zou minder schade aan de huid veroorzaken op lange termijn. Hoewel de huid er in eerste instantie vrij heftig uitziet, wordt de naald perfect verticaal in de huid aangebracht. Met een roller gebeurd dit schuin, waardoor risico op scheurtjes in de huid ontstaat.

Dermarolling is natuurlijk vele malen goedkoper. Je koopt een roller voor een paar tientjes en je bent klaar voor het komende (half)jaar. Bij microneedling moet je voor een optimaal resultaat meerdere keren bij de specialist langs. De kosten hiervan kunnen tussen de 60 en 120 euro per behandeling liggen.

Waar koop je een dermaroller?

Zelf heb ik deze complete set (inclusief serums) van Seidon gekocht via Bol.com. Ik heb de set gekocht omdat hij zoveel goede reviews had en vrij betaalbaar is. De roller heeft korte naaldjes en is dus geschikt tegen rimpels en huidveroudering en voor het aanbrengen van serum. Deze is niet geschikt tegen cellulitis of littekens.

Nu moet ik wel zeggen dat dit een hele eenvoudige, plastic roller is. Voor een meer luxe en stevigere roller kun je terecht bij het officiële merk Dermarolling®. Dit product is niet alleen betaaldbaar, maar ook van goede kwaliteit. Een serum moet je dan wel los kopen. Het merk heeft rollers in vele verschillende naaldlengtes:

Werkt dermarolling echt? Reviews en ervaringen

Persoonlijk heb ik een vrij makkelijke huid en geen ervaring met dermarolling bij littekens en cellulitis. Wel heb ik de roller (0,25 mm) een tijd op mijn gezicht gebruikt en mijn huid leek wel rustiger en egaler te worden.

Van meerdere mensen om mij heen heb ik gehoord dat de roller voor hen echt goed heeft gewerkt bij (acne) littekens en striae. Ik geloof dus echt wel dat het werkt, mits het op de juiste manier gebruikt wordt.

Maar ik kan me voorstellen dat jij echt resultaten wilt zien. Daarom heb ik wat echte goede reviews voor je opgezocht.

Angie, op haar handen – Angie van Hot & Flashy is een betrouwbare beautyblogger die producten test voor de rijpere huid. Ze gebruikte een 0,5 mm dermaroller 7 maanden lang op haar handen, omdat ze die er oud uit vond zien.

Zelf is ze tevreden over het resultaat, al zegt ze dat haar handen echt niet ineens tien jaar jonger eruit zien. Toch lijken ze iets egaler en minder ‘creepy’ zoals ze zelf zegt. Het resultaat zie je vanaf ongeveer 4:20 minuten.

Lindy, slappe huid na zwangerschap – Nu een verbluffend resultaat van Lindy, een jonge moeder. Na haar zwangerschap hing het vel van haar buik los en slap en de kwaliteit van haar huid was erg slecht. Ze heeft 6 maanden lang een dermaroller gebruikt en zag verbluffende resultaten!

Ze begon met een roller met 0,5 mm, ging over op de 1 mm en eindigde met een 1,5 mm naald. Ze rolde niet vaak, slechts eens per maand. Na de behandeling gebruikte ze afwisselend een serum met hyaloronzuur en een serum met vitamine C. Daarna liet ze haar huid ‘helen’ en het werk doen. Rond 4:10 minuten start de ‘behandeling’.

Hoewel het resultaat verbluffend is moeten we er wel rekening mee houden dat je huid zichzelf ook heelt na een bevalling en dat haar work-out routine ook geholpen heeft. Maar toch!

Misbah, acne littekens – Als laatste het filmpje van Misbah, die ontzettend last had van acne littekens. Ze gebruikte hiervoor een 0,5 mm roller.

De eerste maand gebruikte ze de roller maar één keer. De tweede maand deed ze het twee keer per week. (wat niet aangeraden wordt) Nadat ze erachter kwam dat dit te vaak was, ging ze terug naar twee keer per maand. Haar ervaring is zeer positief, al zijn de littekens niet helemaal weg. Zelf denkt ze erover om voor deze “hardnekkige” littekens een diepere naald te gaan gebruiken of een professionele microneedling behandeling te nemen.

Persoonlijk denk ik dat ze betere resultaten had kunnen boeken met een 1,5 mm naald, die aangeraden wordt voor diepe acne littekens. Toch vind ik het resultaat veelbelovend!

Ik denk dus dat de roller veel voor je kan doen, maar niet alles. Het kan je klachten aanzienlijk verminderen, maar het is geen magisch product dat alles helemaal verwijderd. Heb je bijvoorbeeld last van hangend vel na de zwangerschap, zorg dan dat je ook voldoende beweegt, goed eet en veel water drinkt. Deze combinatie is erg krachtig.

Daarnaast denk ik dat je voor erge huidproblemen beter naar een specialist kan gaan. Dit geeft Misbah in haar filmpje ook aan. Haar acne littekens zijn grotendeels verdwenen, maar de hardnekkige littekens zullen echt door een specialist moeten worden behandeld. Toch is het een mooie optie om makkelijk, snel en goedkoop thuis te proberen!

Nawoord

Hopelijk weet je nu alles wat je moet weten over dermarolling en hoe je veilig met dermarolling start. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de roller in het begin verkeerd gebruikt heb omdat ik simpelweg geen research had gedaan. Maar dit kan dus leiden tot ernstige infecties of het verspreiden van acne en wratten. Yaikss! Gebruik je roller dus op de juiste manier, niet te vaak en reinig hem goed. Succes!

Wat Is Een Dermaroller? | Voordelen, Bijwerkingen & Reviews (2024)
Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Jerrold Considine

Last Updated:

Views: 5835

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jerrold Considine

Birthday: 1993-11-03

Address: Suite 447 3463 Marybelle Circles, New Marlin, AL 20765

Phone: +5816749283868

Job: Sales Executive

Hobby: Air sports, Sand art, Electronics, LARPing, Baseball, Book restoration, Puzzles

Introduction: My name is Jerrold Considine, I am a combative, cheerful, encouraging, happy, enthusiastic, funny, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.